Prohledat tento blog

TO ENGLISH SPEAKING READERS

This blog is dedicated to the rockband The Crash from Czech republic, which has existed since 1968 till 1971 and played mostly music from the late sixties and early seventies. In 2010, after more than 40 years the members of the band came together and again started from where they stopped in 1971. Almost complete original group was together up to 2012. Currently they play on regular basis whenever there is interest for their music. Only one original member of the band is left, namely Tomáš Stabenow - accompanying guitar. Solo guitarist Láďa Biela joined the group in 2011. New drummer Milan Bačo joined band again in 2019. He used to play with The Crash durig years 1969-1971. Latest member who joined the band in november 2019 is the bass guitarist Zdeněk Pejsar. Aim of the band is to play music of those great bygone days. This blog-page was created in order to give some information about band's history, support their effort in continuing to play and bring to you latest news about the band and upcoming performances.


pondělí 23. prosince 2013

The Crash a Present Perfect v Dalovicích

(Recenze od Milana Chmelenského)

V pátek 13.12.2013 se v restauraci "Podmostem" (hall) v Dalovicích uskutečnilo vystoupení dvou kapel, které se vrací na pódia po učitém hudebním půstu. V případě první skupiny PRESENT PERFECT je to více jak 41 roků! Po mnoha návrzích jak novou kapelu pojmenovat přišla myšlenka na obnovení tohoto jména z roku 1969. Stačilo jen navštívil zakladatele kapely Pavla Zelenku, který také tento název vymyslel, a ten bez váhání s obnovením jména souhlasil. Díky Tomáši Stabenowi a skupině Crash, kteří nás na společné vystoupení pozvali, se tedy premiéra PP stala skutečností. Už první tóny ukázaly, že ne úplně dobře se podařilo vyladit zpěv. Na pódiu bylo vše slyšet dobře, ale posluchači to slyšeli jinak, především můj zpěv. I přesto si myslím, že jinak se vše povedlo zvládnout dobře. Velice mě potěšilo, že někteří přítomní ocenili, že hrajeme odlišný repertoár než ostatní kapely v regionu. Zahráli jsme skladby především od Johna Mayalla, dále pak od Savoy Brown, Wishbone Ash, Kellie Rucker, Snowy White & White Flames, Fleetwood Mac, Steve Miller Band, Newworldson, Beatles (s vlastní úpravou "Come Together") a jednu vlastní "Blues tenkého ledu". Bylo vidět a i slyšet, že všichni jsou celkem spokojeni včetně nás a to také díky velmi přátelské atmosféře, kterou vytvořili návštěvníci a příznivci obou kapel. I za námi přijeli lidé nejen z Chodova, Sokolova, ale také až z Oloví či Dolních Niv. Potěšila mě návštěva kytaristy Jirky Markýze Horáka, Pepy Plašila a také Jirky Řezníčka z Tritonu. Present Perfect zahráli v obsazení: Petr Jungwirth - kytara, Petr "Norton" Bumba - baskytara, Klára Folaufová - zpěv, bonga, Milan Gössl - bicí nástroje a Milan Chmelenský - klávesy, zpěv.



Nejdecká skupina The CRASH se představila v nové sestavě po půldruhém roce hledání vhodného obsazení a následného zkoušení, takže i pro tuto kapelu to byla taková premiéra. Mohu říci, že při hledání vhodných muzikantů u čehož jsem v jedné fázi také figuroval, padala různá jména od sólových zpěváků až po klávesáky. Vedla se jednání, sliby střídala odmítnutí atd. Crash se v Dalovicích představili v obsazení: Tomáš Stabenow - doprovodná kytara, zpěv, Láďa Biela - sólová kytara, zpěv, Václav "Číňan" Li - bicí nástroje, zpěv, Vítek Šebesta - baskytara, zpěv a Petr Kuliš - klávesy, zpěv. Z jejich vystoupení jsem měl velmi dobrý pocit a dá se říci, že mě mile překvapili. Repertoár sestavený ze skladeb konce šedesátých a začátku sedmdesátých let minulého století přivedl na parket tančící páry a bylo hned živo. Od oblíbené kapely "crasháků" Creedence Clearwater Revival zaznělo asi osm skladeb. Další od Equals, Kinks, Spencer Davis Group, Status Quo, Rolling Stones, Guess Who, Creation (skladbu Painter Man sólově zpíval Číňan) a další kousky ve stylu R&R. The Crash na mě zapůsobili velice výzrálým dojmem a jistým vystupováním. Všichni muzikanti jsou zároveň zpěváky a to je veliké plus. Bylo znát, že si na zkouškách mákli a vzali svůj další comeback opravdu vážně. A tak asi sedmdesát přítomných posluchačů to dávalo po každé skladbě patřičně najevo. Parádní atmosféra, všichni byli spokojeni. Věřím, že se s The Crash opět sejdeme na jednom pódiu a to v Sokolově, kam je příští rok rádi pozveme.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

No vida, jde to....:).
Co to je styl R&R ? Nemá tam snad být R&B ?
bob

The Crash řekl(a)...

Ale Bobe, je jasné, že se sem Milanovi vloudil překlep, neboť muziku kterou Crasháci hrajou je vesměs z doby, kdy R&B slavila zlaté časy. Ještě že jsme lidi a děláme chyby.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj! Chybička to není! Dovolil jsem si napsat R&R namísto rock and roll.

Anonymní řekl(a)...

Prosím, jasné to není a já se ptal.....:).
Emersonovi děkuji za objasnění.

Jinak by bylo dobré, kdyby se tady případní komentátoři i podepisovali, jinak není moc jasné kdo, s kým, o čem, pro koho....
bob

Anonymní řekl(a)...

Ano Bobe, máš pravdu a odpusť mi mé hříchy když už jsou ty Vánočky :-)

Venca buben alias Číňan

Anonymní řekl(a)...

Ještě k tomu názvosloví....
Ono totiž nic takového (i podobného) jako R and R....nebo R&R ohledně směru (druhu) muziky - alespoň v Google - neexistuje. Jedině (jako názvosloví)....Rock´n´Roll nebo Rock and roll.
To, že to použil Emerson jako první (snad:) a to navíc záměrně, zmátlo - jak je vidět - mě i nick Crash, ale to nic nemění na tom, že by se to (mezi intošema :) nemohlo používat i nadále. Mně osobně se to naopak líbí a nevylučuji, že to někdy nepoužiju.....ovšem s copyrightem "EMERSON".
bob