Prohledat tento blog

TO ENGLISH SPEAKING READERS

This blog is dedicated to the rockband The Crash from Czech republic, which has existed since 1968 till 1971 and played mostly music from the late sixties and early seventies. In 2010, after more than 40 years the members of the band came together and again started from where they stopped in 1971. Almost complete original group was together up to 2012. Currently they play on regular basis whenever there is interest for their music. Only one original member of the band is left, namely Tomáš Stabenow - accompanying guitar. Solo guitarist Láďa Biela joined the group in 2011. New drummer Milan Bačo joined band again in 2019. He used to play with The Crash durig years 1969-1971. Latest member who joined the band in november 2019 is the bass guitarist Zdeněk Pejsar. Aim of the band is to play music of those great bygone days. This blog-page was created in order to give some information about band's history, support their effort in continuing to play and bring to you latest news about the band and upcoming performances.


pondělí 7. dubna 2014

Shadows a Crash v Irské

Autor recenze: Jan Mašek

Fantastický úvod sobotního večera V Hudebním klubu Irská patřil sice nepříliš „viditelné“, ale o to víc kvalitnější karlovarské hudební skupině - Shadows revival. Pamětníci dnešní, „zralé“ generace se ve vzpomínkách jistě rádi vracejí do svých dětských let,  kdy večer a  s „uchem v reproduktoru“  milovaného tranzistoráku, lovili v praskotu a rušení středních vln tehdy nejsilnější vysílač Evropy – Radio Luxembourg.  Důvod byl zcela prostý. Tento vysílač, spuštěný výhradně za účelem „zásobování“  americké armády, dislokované v Evropě,  posledními hity světových hudebních žebříčků, byl ve své době také jediným zdrojem potěšení muzikálních fandů socialistických zemí… Jména hudebních legend, jako byl Elvis Presley, Acker Bilk,  Petula Clark, Chubby Checker a dalších, dnes pomalu upadají v zapomnění. Bohužel, ani vzpomínaná hvězda britské hitparády šedesátých let – instrumentálně vokální  skupina Shadows,  na tom dnes není lépe. Doba se mění a dokonale střižený černý oblek, kamenné tváře, nehybný postoj, precizně čistá kytarová sóla  a krásné melodické skladby dávno ustupují  živelnějšímu provedení rockové a metalové hudby dnešní doby. 
Pánové Vladislav Prokop, Josef  Makula, Petr Schneider a Pavel Krüger, coby protagonisté kapely Shadows revival,  na pódium v Irské sice nepřišli v černém, zato plní chuti si zahrát a oživit návštěvníkům klubu vzpomínky na dobu před padesáti léty. S láskou zahrané perly jako Pretty Woman, Chattanooga cho-cho, Tequilla sunrise a mnohé další, spolu s křišťálovým zvukem legendární kytary Fender stratocaster v rukách Vladislava Prokopa a celkovým soundem kapely, připravily návštěvníkům klubu nevšední zážitek, takže pro bouřlivý aplaus musela skupina třikrát přidávat. Doufejme tedy, že „Stíny“ v Irské zase brzy uslyšíme! Kontakt a bližší informace o skupině jsou k vidění na webu www.shadowsrevival.cz  



Po nezbytné technické přestávce, rozvlnila klubový vzduch strojově dupající rytmika Číňana s Vítkem Šebestou a už klasickými skladbami skupiny Creedence Clearwater revival, občas prokládaných neméně známou „klasikou“ Ozzyho, Spencera Davise, Rolling Stones a dalších. Oproti předchozí kapele, tedy skladbami o cca 10 let mladšími, na nichž už je znát dnešní, agresivnější rockový náboj, nezbytný k „odvázání“ návštěvníků a zaplnění tanečního parketu, což se beze zbytku podařilo. Zkrátka, nejdečtí The Crash v plné parádě… Sobotní večer rozhodně patřil mezi ty, na něž se často vzpomíná. Perfektní výkon obou kapel stál za poslech i lidové vstupné, což ostatně dokazovala atmosféra v zaplněném sále. Je potěšující, že revivalové kapely „rostou jako houby po dešti“, protože v komerčních rádiích se starší hudbě nevěnuje mnoho prostoru  a je jen dobře, že na kulturní scéně existují soubory, které melodickou muziku minulého století, dokážou i mnohem mladším divákům příjemně připomenout, za což jim patří dík. 

Žádné komentáře: